Powtarzalny urok zapachu

10 września 2013, 16:48

Eksperymenty związane z odbiorem męskich woni przez kobiety zademonstrowały wysoką powtarzalność preferencji zapachowych. Fakt ten wskazuje na stałość osobniczego zapachu, a zatem i na uwarunkowania genetyczne. Zespół z Uniwersytetu w Stirling sugeruje, że tak jak u innych zwierząt, u ludzi zapach spełnia funkcję sygnalizatora różnych aspektów "jakości" potencjalnego partnera.



'Miękkie' przeszacowanie nauki

28 sierpnia 2013, 11:13

Daniele Fanelli i John Ioannidis opublikowali w Proceedings of the National Academy of Sciences artykuł, z którego dowiadujemy się, że naukowcy zajmujący się "miękkimi" dziedzinami wiedzy częściej niż inni przeceniają wyniki swoich badań. Najczęściej zaś zdarza się to naukowcom z USA.


Model S bije rekordy bezpieczeństwa

20 sierpnia 2013, 17:54

Model S produkcji Tesla Motors uzyskał najwyższe możliwe oceny bezpieczeństwa przyznawane przez amerykańską NHTSA (Narodowa Administracja Bezpieczeństwa Transportu Drogowego). Pojazd otrzymał 5 gwiazdek zarówno w ocenie ogólnej, jak i w każdej z ocen cząstkowych


Choć to muzyka, wzrok bierze górę nad słuchem...

20 sierpnia 2013, 10:07

Ocena jakości występu muzyka klasycznego zależy w większym stopniu od tego, jak zachowuje się na scenie, niż jak śpiewa czy gra.


Tłuszcz hamuje syntezę ważnego przekaźnika przewodu pokarmowego

19 sierpnia 2013, 10:41

Naukowcy ustalili, czemu niektórym tak trudno trzymać się niskokalorycznej diety.


Słownictwo pokazuje, jak przystosowaliśmy się do przemian ery przemysłowej

8 sierpnia 2013, 11:38

Przeanalizowawszy słownictwo z ponad 1,5 mln amerykańskich i brytyjskich książek z lat 1800-2000, badaczka z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles ujawniła, jak bardzo zmieniły się wartości kulturowe.


Androidowe rekordy

2 sierpnia 2013, 08:35

Android bije kolejne rekordy popularności. W drugim kwartale bieżącego roku klienci kupili 182,6 miliona smartfonów z tym systemem, co oznacza, że pomiędzy początkiem kwietnia a końcem czerwca bieżącego roku do systemu Google'a należało niemal 80% rynku sprzedaży


Morski antybiotyk, który może się stać lekiem na wąglika

19 lipca 2013, 09:33

Podczas wstępnych testów naukowcy z Instytutu Oceanografii im. Scrippsa ustalili, że atracymycyna, związek produkowany przez nowo odkrytą Gram-dodatnią bakterię z rodzaju Streptomyces, może zabijać laseczki wąglika (Bacillus anthracis) oraz metycylinooporne gronkowce złociste (MRSA).


Cholina wspomaga pamięć i uwagę

12 lipca 2013, 11:01

Badania na szczurach pokazały, że spożywanie choliny, która występuje m.in. w jajach, soi i zarodkach pszennych, poprawia pamięć długotrwałą i zdolność utrzymywania uwagi.


Właściwości sztućców wpływają na odczuwanie smaku

26 czerwca 2013, 11:08

Wielkość, waga, kształt i kolor sztućców wpływają na odczuwanie smaku dań. Z badań naukowców z Uniwersytetu w Oksfordzie wynika, że gdy ser zjada się z noża, wydaje się bardziej słony niż przy używaniu widelca, łyżki czy wykałaczki, a biały jogurt na białej łyżeczce wydaje się słodszy od jogurtu z czarnej łyżeczki (ostatnie ze zjawisk wyjaśniano różnicami w kontraście).


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy